picture of Kingabels
King

La Perm

Enligt rasstandarden är LaPermen en medelstor propertionerlig katt med muskulös kropp och höga ben. Huvudet är något kilformat med mjuka konturer. Nosen är mediumlång, bred och rak med en lätt inbuktning vid näsroten. Framträdande runda morrhårskuddar och en stark haka. De har medelstora öron. Ögonen är uttrycksfulla och mandelformade och kan vara i vilken färg som helst. Svansen är lång och avsmalnande. LaPermen finns i alla färger och mönster.
Rasen har sitt ursprung i Oregon, USA, där stallkatten Speedy, i början an 80-talet, födde en naken unge som efter några veckor fick lockig päls och döptes till Curly. Curly fick en kull med fem hankatter som alla föddes nakna och fick lockig päls och i tio år utvecklades rasen fritt på gården, innan en mer kontrollerad avel påbörjades. Curly fick fler kullar där det till och från var någon naken kattunge bland de med vanlig päls. Alla laPermer härstammar från katterna på körsbärs- odlingen i Oregon med senare inblandning av några andra raser men främst huskatter. Det är en fullt godkänd ras inom FIFe sedan 2015.
Laperm är en kontaktsökande och aktiv katt som inte vill bli lämnad ensam. De uppskattar utevistelse i någon form och det går ofta utmärkt att gå på promenad med dem i koppel. Får de gå fritt kommer du snart bli varse ursprunget som råttjägare på gården, då de är fantastiska jägare. Får de inte möjlighet att jaga ute leker de gärna apport med dig. Många laPermägare inser snart att det är bra med två katter eller en hund som sällskap och lekkompis. De skiljer sig från andra katter genom att de gärna möter din blick.